Tuesday, December 12, 2006

BLACK PEPPER ROAST


Terima kasih buat Kak Sya di atas sumbangan resepi yang tersebut.

Bahan-bahannya
1 ekor - Ayam
2 sudu - Lada Hitam (ditumbuk kasar)
1 sudu - lada sulah
Sedikit Garam
Sedikit Mentega untuk sapuan


Ayam dibersihkan luar dan dalam
2. Sapukan ayam dengan campuran lada,garam & mentega kebadan ayam
- masukkan tangan antara kulit & isi ayam
- longgar3kan kulit & isi ayam & sapukan mentega berlada antara kulit & isi ayam
(Diamkan 1 jam - bakar dalam oven)
3. Dulang pembakar diletak air setinggi 1cm
(air tersebut adalah air rebusan tulang2 ayam & kaki ayam)
4. Letak ayam dalam dulang berisi air tersebut (bertujuan supaya ayam tak kering)
Nota : masa bakar ayam tu sesekali .. dlm 10 minit, guna brush amik jus dan minyak ayam yg menitis tu dan beruskan atas ayam tu

Untuk Mashed Potato
Cara-caranya :
- Kentang dikupas dan direbus
- Panas-panas tu diangkat& tos dan dilecek
- Gaulkan bersama mentega 2-3 sudu
(Panduan 1biji kentang bersama 1sudu kecil mentega)
**Kena buat panas baru dia mesra dengan mentega. Pastu nak cantik scooplah ngan ice-cream scoop.

Brown sauce (untuk dicurah di atas ayam setelah dipanggang)- Lepas memanggang amik minyak dan jus dr memanggang tadi
- Masukkan mentega dlm kuali
- Kemudian masukkan bawang besar
- Kemudian masukkan tepung gandum
- Bila tepung tu dah serata ngan mentega tu, masukkan air rebusan ayam perlahan-lahan sebanyak semangkuk
- Tepung utk memekatkan letak 2-3 sudu besar
(Hasil utk semangkuk sauce)
- Biarkan mendidih
- Lepas mendidih sejukkan sikit... blend
- Lepas blend masukkan semula dalam kuali dan kacau
masukkan sos worcestershire dan sedikit sos tiram serta garam
masukkan jua cendawan butang jika suka
- lepas blend masukkan lada hitam jugak utk jadikan black pepper sauce

Untuk sayuran...bolehlah guna ikut selera sendiri. Kat gambar nie...contoh jerk









CHICKEN SOUP

Bahan-bahannya :1) satu biji bawang besar putih
2) semangkuk isi ayam rebus yg dah dipotong kiub
3) satu batang celery
4) sedikit thyme/oregano
5) tepun dlm 1/4 cawan
6) mentega
7) cream (Whip Cream)

Cara-caranya :
- cairkan mentega masukkan bawang & celery
- masukkan tepung dan kacau.
- Bila mentega dah sebati ngan tepung baru masukkan air rebusan ayam kira2 satu liter
(Biarkan mendidih)
*** kalau tak cukup pekat masukkan tepung sedikit lagi
- kemudian sejukkan dan blend serta tapiskan
Bolehlah dihidangkan…

No comments: