Tuesday, June 21, 2011

APAM INDONESIA

Resipi asal yang diambil dari Forum Cari :
Sumber : Blackmore

5 biji telor
1 sudu teh ovalette
1/2 sudu teh essen vanilla
300gm tepong gandum
300gm gula castor
250ml santan (daripada 1 kotak santan)
1/2 sudu teh baking powder
sedikit garam
pewarna

1. sediakan kukusan
2. sediakan loyang...alaskan loyang ngan kertas kek...loyang tak perlu disapu ngan butter...just alas ngan kertas kek sudah...
3. masukkan telur dan ovalette ke dalam mixer dan pukul ngan kelajuan tinggi sehingga ianya kembang...
4. masukkan gula sedikit demi sedikit...kemudian masukkan essen vanilla...
5. tepong dan baking powder disatukan dan diayak...
6. di dalam measuring jug...masukkan santan 1 kotak nie dan add a little bit of water to make it 250ml...kemudian masukkan garam dan kacau rata...
7. perlahankan sedikit kelajuan mixer dan masukkan tepong sedikit demi sedikit di selang selikan dengan santan...
8.continue mixing until adonan sebati...

...kemudian...bagikan kepada 3 equal parts...aku gunakan warna kuning...warna hijau dan warna merah... (wARNA IKUT SUKA...)
...ko ratakan adonan pertama dalam loyang...pastu kukus for 10 minits...lepas 10 minits...ko bukak tutup loyang dan tengok lah dah masak ke blom...kalau permukaan apam nie tak melekit...kira dah masaklah...so...now ko bley curahkan adonan kedua...ratakan dan kukus for another 10 minits...do the same for the last adonan...tapi...for the last adonan...ko kukus for 25-30 minits...api perlahankan sikit...

...serve ngan kelapa parut...


No comments: