Thursday, July 14, 2011

APAM "CINTAMU MEKAR DIHATI"

Dah lama tak makan apam "mekar". Resepi diperoleh lama dahulu dari rakan blogger, tak ingat pulak empunya resepi. Alhamdulillah mekarnya bak mekarnya bunga ditanam. Sebab tu namanya Apam Cintamu Mekar di Hati...Bila buat dengan sepenuh hati, Insyaallah hasilnya pasti memuaskan.

"Cintamu Mekar Dihati"
Posing "mautt"

BAHAN-BAHANNYA :
3 biji - Telur
200 gm - Tepung Gandum
230 gm - Gula (Saya kira apam nih manis leh kurangkan sikit)
1tsp - Ovalet
150ml _ 100 Plus
Pewarna (Ikut suka)
Esen vanilla

CARANYA :
1. Pukul Telur, Gula, Esen & Ovalet hingga gebu
2. Masukkan tepung & pukul hingga pekat
3. Tuangkan 100Plus dan kacau sebati
4. Bahagikan 2 atau ikut berapa warna yang suka
5. Sudukan bancuhan hampir penuh ke mangkuk acuan
6. Kukus dengan suhu yang tinggi selama 15minit.

1 comment:

bobhandburry said...

Salam singgah.. apam cantik ;)


Zu
http://www.zuwairiaiman.com