Thursday, August 4, 2011

PECAL IKAN PARI

Makanan pebret keluargaku. Pecal Ikan Pari. Ingin memaklumkan bagi yang tak tahan perut tak digalakkan makan sebab ada cili api bercampur santan mentah. Bagi orang-orang JAWA saya kira makanan tentu biasa bagi mereka termasuklah kami sekeluarga.

Pari yang telah diketuk (mcm ayam penyek)

Pari yang dicurahkan "Santan"

Bahan-bahannya :
Ikan Pari digoreng atau dibakar
Santan (Digalakkan beli kelapa dan perah sendiri-leh guna air masak)
Cili Api
Cili Merah
Cekor (Bahan Utama)
Daun Cekor (Dihiris untuk hiasan)
Limau Kasturi

Cara-caranya :-
1. Ikan digoreng Garam sahaja (ketepikan)
2. Tumbukkan Cili Api, Cili Merah & Cekor (Mcm tumbuk sambal belavcan) + Limau Kasturi
3. Campurkan bahan-bahan tumbuk ke santan.
4. Curahkan keatas ikan pari
5. Siap sedia untuk dimakan
Sedap dimakan hanya dengan Nasi Panas

SELAMAT BERBUKA SEMUA..

No comments: